sreda, 27. januar 2016

Prav nič zimski Tolsti vrh

Že kar nekaj časa sem čakala na kakšno hribolazenje, ki ni ravno Debni vrh ali Šmarna gora. Pa čeprav lahko tudi iz Debnega vrha narediš celodopoldanski izlet, če greš peš tudi izhodišča in nazaj in je ta hoja daljša od vzpona in spusta. Najprej je bila v načrtu Dobrča in dva tedna prej, pa jo je odplaknil dež. Potem so se plani malo spremenili in pristali sva pri Kriški gori, s katere bova podaljšali še do Tolstega vrha, če bo volja. In je bila. Ampak lepo od začetka ...

Z vlaka sem lahko malo pred Kranjem opazovala čudovito igro narave, ko je sonce oblake pobarvalo v tako močno roza barvo, da je žarelo celo nebo. Če bi bilo jasno, taka kulisa ne bi bila možna. Prebujanje narave sva lahko opazovali tudi med vožnjo do izhodišča.


Pot do Kriške gore je med pogovorom minevala zelo hitro in v precej slabi uri in pol sva bili že pri koči, kjer sva lahko opazovali krasne razglede in popili malo čaja. Seveda sva hitro sklenili, da podaljšava še do Tolstega vrha, saj bi se bilo res škoda obrniti in iti nazaj dol.




Sonce je sicer štrajkalo, tako da ni bilo šajbe, ampak štrajkal je tudi veter, tako da vsaj ni bilo tako hudo mrzlo, za hodit je bila temperatura idealna. Razgledi pa tudi krasni na obe strani - to je res ogromna prednost grebenskih poti. Poleg tega, da so tako lepo razgibane. Snega je bilo le za vzorec, ravno toliko, da je malenkost opominjal, da je menda zima. Pot do Tolstega vrha je hitro minila in že sva stali na vrhu in se skoraj zaleteli v Storžič. Od tu se res ponuja kot na dlani.







Še letos!


Na vrhu ni bilo veliko ljudi, kar nama je odgovarjalo - tako kot vedno. Tako sva lahko v miru opazovali, kako so se napovedi vremenoslovcev, da se bo od severozahoda razjasnilo, uresničevale, ko so se Julijci s Triglavom na čelu vedno bolj kopali v soncu.



Dol sva se odpravili čez Ježo. Krasna prečka čez strmo pobočje s krasnimi razgledi. Le kakšni pa naj bodo, če ves čas hodiš proti Triglavu? Sonca nisva dočakali, vseeno pa je bil pogled v nebo krasen.



Še ena krasna sobota. Drugače sploh ne more biti, če je hribovska.

Ni komentarjev:

Objavite komentar